Etes község honlapja

KÖSZÖNTŐ

Településünk nevében szeretettel Üdvözlöm Önt megújult honlapunkon!

Remélem virtuális vendégeskedése nálunk éppen olyan kellemesen
s tartalmasan telik, mint amikor majd személyesen ellátogat hozzánk.

Címer

Etes község Nógrád megye északi részén, a Karanccsal határos Cserhát-vidéki dombok között, Salgótarjántól 10 km-re, nyugatra helyezkedik el. A település közúton könnyen megközelíthető, a 21. számú útról Salgótarján után Karancsalján, a 22. számú útról Ságújfalunál kell letérni.

A szakirodalom szerint Etes községet Ond vezér fiáról, Etéről - az ősi Etü-ből - nevezték el. A szájhagyomány azonban élteti az "etess" verziót is, mondván az erre járó fuvarosokat így figyelmeztették az igavonó állatok táplálására.

Etes több egymástól elkülönülő lakott részből: a Faluból, Amália-aknából; Albert-aknából; Rau-aknából, valamint Kotrocópusztából áll. Egykor több kőszénbánya is működött a településen erre utalnak az aknanevek és a bányató is. A település a nógrádi szénbányászat történetének XIX. századi végével is szoros kapcsolatban áll.

Etesnek időbe telt, hogy kiheverje a bányabezárás okozta sokkot, de sikerült elérni, hogy mára egy stabil és fejlődő településsé váljon. A csodálatos szépségű környezet, a stabil infrastruktúra egyre több turistát, letelepedni vágyót vonz, amit mi a település lakói és vezetői örömmel veszünk és minden erőnkkel támogatunk.

A tolerancia, egymás megismerése és elfogadása jellemzi az itt élőket. Ez az oka annak, hogy szívesen fogadják az ide látogatókat.

Bízom abban, hogy a látottak megnyerik tetszését és felkeltik érdeklődését, hogy közelebbről is megismerje településünket.

Ismerje meg Ön is a falu sajátos hangulatát, szeretettel várjuk Etesen!